Je li dovoljno reciklirati?

Svi smo čuli kako je zbrinjavanje otpada sve veći problem na globalnoj razini te kako svakodnevno proizvodimo sve više otpada. Također smo čuli kako trebamo reciklirati otpad i da obraćamo pozornost na znak za reciklažu, tj. na tri strelice u obliku trokuta koje nalaze na ambalaži proizvoda. Tri strelice u trokutu zapravo predstavljaju tri koraka u održivom gospodarenju otpadom Reduciraj – Ponovo koristi – Recikliraj. Tri navedena koraka su u engleskom jeziku poznata i kao 3R ( reduce, reuse, recycle).

 

Reduciraj (reduce)

Prvi korak u odgovornom postupanju s otpadom je reduciranje, tj. smanjenje količine otpada koja nastaje. Logika iz prvog koraka je vrlo jednostavna, ako smanjimo količinu otpada koja nastaje manje će se otpada morati zbrinuti. Smanjenje količine otpada je najvažniji korak u trokutu zbrinjavanja otpada jer pokušava riješiti problem otpada u njegovu nastajanju. Korak smanjenja nastanka otpada je i korak koji se najčešće preskače, jer nastupa prije nastanka otpada, tj. u trenutku kupovine.

Nekoliko savjeta kako smanjiti količinu otpada:

 • Ne kupujte stvari koje vam ne trebaju

 • Izbjegavajte kupovinu proizvoda za jednokratnu uporabu, kao što su plastične čaše, tanjuri, pribor za jelo itd.

 • Izbjegavajte kupovinu proizvoda s previše pakiranja od plastike, folije i papira, npr. kupujte povrće u rinfuzi umjesto u plastičnim pakiranjima

 • Koristite proizvode koji se mogu koristiti više puta, kao što su boce za vodu, šalice za kavu, platnene vrećice za kupovinu i dr.

 

Ponovo koristi (reuse)

Iako neki predmet ne želimo ili ne možemo koristiti za njegovu prvobitnu namjenu, ne znači da je on postao smeće. Ponovno korištenje predmeta produljuje njihov životni vijek i time smanjuje količinu otpada za zbrinjavanje. Na internetu je lako pronaći kreativne načine kako uz malo vremena i truda starim stvarima pronaći novu namjenu.

Nekoliko savjeta kako izbjeći stvaranje smeća ponovnim korištenjem:

 • Iskoristite prazne staklenke i posude od sladoleda za spremanje stvari

 • Napravite vrtne stolice od starih automobilskih guma ili zidne vješalice od starih vilica

 • Prodajte stare knjige koje više neće čitati ili ih donirajte lokalnoj knjižnici

 • Poklonite odjeću koju više ne nosite, uvijek postoje oni kojima će dobro doći

 

Recikliraj (recycle)

Recikliranje je proces obrade otpadnih sirovina u svrhu ponovnog korištenja materijala za izradu novih proizvoda. Recikliranje se sastoji od sakupljanja, izdvajanja, prerade sirovine i izrade novih materijala i proizvoda. Da bi proces recikliranja bio učinkovitiji i isplativiji, svatko od nas može doprinijeti dijelu sakupljanja i izdvajanja.

Nekoliko savjeta kako unaprijediti navike razdvajanja otpada:

 • Prilikom kupovine birajte proizvode s ambalažom koja se lako reciklira, npr. uzmite mlijeko u plastičnoj boci umjesto u višeslojnom tetrapaku.

 • Educirajte se o pravilnom razvrstavanju otpada jer nije svaki otpad pogodan za recikliranje.

 • Spremnike za odvojeno prikupljanje otpada držite blizu mjestu najčešćeg nastanka otpada kako bi vam bilo jednostavno odložiti razvrstani otpad.

 • Ambalaža koju odlažete u spremnike za odvojeno sakupljanje otpada bi trebala biti prazna, čista i suha