Inovativno financiranje društvenih promjena

Dobra energija, predanost i suradnja neki su od poznatih uvjeta za ostvarivanje pozitivnih društvenih promjena. A što je s financiranjem? Ako želimo da naše inicijative doprinesu održivom razvoju, potrebno nam je i održivo financiranje.

Iako su bespovratna sredstva EU i državnog proračuna značajna podrška u provedbi društvenih inicijativa, ona nisu jedini niti održivi izvor financiranja. Uspostavljanje partnerstva s poslovnim sektorom, crowdfunding kampanje i ostvarivanje vlastitih prihoda kroz društveno poduzetništvo samo su neki od inovativnih načina financiranja. Iako koncept partnerstva sam po sebi nije inovativan, bitno je da naš pristup njima bude takav. To bi značilo odmak od usmjerenosti samo na kratkoročna sponzorstva prema dugoročnim partnerstvima. Potrebno je zapitati se, što mi možemo dati zauzvrat? Isto pitanje si možemo postaviti i za crowdfunding. Ako imamo projekt koji ima potencijal biti zanimljiv javnosti, a u zamjenu za financiranje možemo ponuditi nagrade u obliku proizvoda, usluga i/li sudjelovanja na događajima, tada je dobro razmotriti crowdfunding koji značajno doprinosi i vidljivosti društvenih inicijativa. Održivom financiranju može svakako pridonijeti ostvarivanje vlastitih prihoda od gospodarskih djelatnosti s društvenim utjecajem – ako imamo stabilan poslovni model te društveno-poduzetnički duh i vještine.

Inovativan pristup prikupljanju financijskih sredstava zahtijeva kreativnost, strateško planiranje tima te kontinuirano informiranje o dostupnim oblicima i izvorima financiranja. Zauzvrat, nudi više prilika za učenje, pozitivan utjecaj na društvo i povezivanje s ljudima s kojima dijelimo iste vrijednosti. Stoga vrijedi pokušati.

 

Sanja Živković , Zaklada Co-Impact